2200 divákov videlo výhru MBK, finále je vyrovnané!

2200 divákov videlo výhru MBK, finále je vyrovnané!

Na druhý zápas finálovej série v basketbale žien nastúpili dnes v Koniarni MBK Ružomberok a Good Angels Košice. V úvodnom stretnutí vyhrali úradujúce majsterky, Liptáčky chceli kontrovať doma rovnakým spôsobom – víťazstvom.

Tri štvrtiny jednoznačne lepší Ružomberok, záverečná desaťminútovka pre Košice. Nielen podľa bodového stavu, ale aj podľa predvedenej hry a aktivity si Liptáčky víťazstvo zaslúžili. Mali však namále, poslednú štvrtinu sa Košičanky vypli k fantastickému výkonu, kedy sa im takmer podarilo dotiahnuť na MBK z 20-bodového manka.

Zverenky Juraja Suju vstúpili do zápasu odhodlane. Darilo sa im pod košom, boli prakticky stále vo vedení a hnané zaplnenými tribúnami predvádzali umný basketbal. Do polčasu výrazne zvýšili svoj náskok (na 17 bodov), no skalní priaznivci Ruže dobre vedeli, aká pohroma už neraz čakala na Ružomberčanky v tretej štvrtine, ktorá bola pre MBK akoby zakliatou.

Tentoraz sa však podobný scenár nezopakoval, aj keď samotný začiatok tretej desaťminútovky vyšiel lepšie Košičankám. Domáce hráčky pritlačili súpera, hrali aktívne a pozorne v obrane, a darilo sa im aj bodovať. Svoj náskok ešte zvýšili pred poslednou štvrtinou o štyri body.

Liptáčky napokon vyhrali, ale záverečné minúty sa museli o výsledok strachovať a siahli tak až na dno svojich síl. Košičanky predviedli, ako sa dá taktickou vyzretosťou a skúsenosťami takmer dotiahnuť 20-bodové manko. S problémami, ale predsa vyhrali súboj domáce hráčky, a vyrovnali tak stav série na 1:1.

Duel sa neodohrával len na palubovke, ale aj v hľadisku. Domáci fanklub Concordia 1906 a “Rosenberg Fanatics” skoro do polovice zápasu nemali “súpera”, no tesne pred polčasom dorazila menšia skupinka košických fanúšikov aj s málo početným “tvrdým jadrom”. Napriek snahe však proti ružomberskej presile absolútne nemali šancu. Liptovské tornádo ich prevalcovalo aj v hľadisku, no treba vyzdvihnúť slušné povzbudzovanie z obidvoch strán.

Iskrilo sa však na striedačkách. Tréner hostí Kováčik vbehol pred koncom polčasu asi 2 metre na palubovku (!), no trest od rozhodcov za to nedostal. V NBA nepredstaviteľná možnosť. Ku koncu zápasu, keď už bolo takmer jasné, že Košičanky prehrajú, smerovali ku stolíku delegáta a na rozhodcov nielen nevraživé pohľady hosťujúceho tábora, ale aj viaceré slovné útoky.

Ružomberok zápas vyhral, a tým dosiahol, že v Koniarni sa bude hrať aj ďalší zápas finálovej série. O týždeň v stredu 23. apríla sa finále sťahuje do Košíc, aby sa pod Čebrať znovu vrátilo v nedeľu 27. apríla o 17.00 h. Je otázne, za akého stavu. Všetci Ružomberčania dúfajú, že vo vedení 2:1 bude práve náš milovaný liptovský klub.

Ruža, do toho!

MBK Ružomberok – Good Angels Košice 76:66 (21:12, 19:11, 21:17, 15:26) – stav série 1:1. Bodovali – Ružomberok: Murphyová 19, Fenynová 13, D. Baburová 11, Stalvantová 10, Kmeťová 4 (Brezániová 14, Remenárová 3, Vesterbergová 2). Košice: Bojovičová 15, Hruščáková 11, Kizerová 8, Zietarová 4, Kiššová 0 (Žirková 15, Krivačevičová 9, B. Bálintová 4). TH: 35/25 – 18/18, fauly: 23 – 33, trojky: 5 – 6, rozhodovali: Zubák, Tomašovič a Szibilla, 2200 divákov.

(c) MBK Ružomberok 2014